Oliebollen

Heerlijke oliebollen met een vulling van appel, rozijnen en cranberries. Zorg voor een schone pan en zuivere olie, dan bakken de bollen mooi droog en krokant bruin. Heb je liever een “gewone” oliebol, laat dan de appel, rozijnen en cranberries achterwege. Of experimenteer met andere vulling.

  • 500 gram spelt bloem
  • 1 ei
  • 375 ml bruisend water (koolzuurhoudend)
  • 40 ml lauwe (lactose vrije) melk
  • 40 gram vers bakkersgist
  • 25 gram (lactose vrije) boter
  • 15 gram suiker
  • rasp van een citroen
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram cranberries
  • 100 gram appel in kleine stukjes
  • 8 gram zout
  • 5 gram kaneel

Laat de rozijnen en cranberries weken in lauw water voor ongeveer een uur. Daarna uitleggen op een schone theedoek en afdrogen.
Bloem, zout, ei en suiker samenvoegen in mixer met bisschopshaak. Als dit gemengd is het bruisend water beetje bij beetje toevoegen.
Voeg melk en daarin de gist toe en meng dit goed door.
Daarna kan de rasp van de citroen, kaneel en de gesmolten boter toegevoegd worden.
Tot slot de rozijnen, cranberries en stukjes appel er voorzichtig doorheen scheppen.

Het beslag mag nu een uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de frituur met olie op 180 graden.
Voor het bakken roer het beslag nog enkele malen goed door.
Schep bollen (met twee lepels) beslag en laat deze voorzichtig in de olie zakken. Laat de bollen bakken en draai ze na enkele minuten om. Bak ze op beide zijden tot ze goudbruin zijn. Iets laten afkoelen en dan tot slot afwerken met een dikke laag poedersuiker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s