Zeeuwse bolussen

Heerlijk plakkerige Zeeuwse bolussen, gemaakt met spelt bloem en lactose vrij. Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland. Gemaakt van wit brooddeeg en gepaneerd in bruine basterdsuiker.

Deeg:

  • 350 gram spelt bloem
  • 210 ml handwarme melk
  • 35 gram (lactose vrije) boter (ongezouten)
  • half of klein ei
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 4 gram zout

Suikermengel:

  • 400 gram donkere basterdsuiker
  • eetlepel kaneelpoeder

Verwarm de oven voor op 225 oC. Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter. Kneed 6 minuten met de hand of in de machine. Voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door. Verdeel het deeg in bolletjes van 60 gram en laat circa 20 minuten rusten.

Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 15 cm. Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal. Rol de streng deeg door het suikermengsel en laat deze 15 minuten rusten. Rol de streng deeg opnieuw door de suiker en tot een lengte van ongeveer 35 cm er draai er een bolus van.

Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog eens 45 minuten rusten.
Bak de bolussen in 6 minuten af. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s